Koristekurpitsat – miten käyttää niitä sisustuksessa?

Koti, tuo jokaisen ihmisen rakkain paikka. Omassa kodissa saa olla juuri sellainen kuin haluaa. Kodin saa ja sen kuuluukin kuvastaa juuri sitä, millainen persoona ja ihminen kodin asukas tai sen asukkaat ovat. Kun avaat oman kotisi ovet, haluat nähdä sinulle tärkeitä, rakkaita ja omaa silmääsi miellyttäviä asioita – sisustaminen näyttelee isoa osaa oman kodin viihtyisyydessä.

Yksi sisustusta ohjaava asia ovat uudet ja vanhat trendit, jotka auttavat kodin sisustajaa tekemään päätöksiä ja uudistamaan kotia. Trendit saattavat olla pikaisia yhden kauden kestäviä villityksiä tai pidemmän ajan trendejä. Yksi pidemmän ajan trendi sisustusmaailmassa on luonto ja luonnollisuus – kukapa ei viihtyisi puun, villan ja muiden luonnonmateriaalien keskellä. Luonnonmukainen sisustustrendi on kaunista katseltavaa ja hyvin ekologinen valinta, ja voi olla myös kukkarolle edullinen vaihtoehto jo pitkäikäisyytensä takia.

Luonnosta, autenttisuudesta ja maalaistyylistä inspiraation hakeva sisustus voi sisältää erilaisia elementtejä, mutta kasvit ja vehreys ovat olennainen osa kodikasta sisustusta. Viime vuosina erityisesti syksyisenä aikana suosittuja kasvikunnan sisustusesineitä ovat olleet hauskat, mutta elegantit koristekurpitsat. Mutta mitä koristekurpitsat ovat ja miten niitä voi parhaiten hyödyntää omassa sisustuksessa? Lue tästä artikkelista lisää tietoa koristekurpitsoista ja niiden roolista kodin tunnelmanluojana.

Koristekurpitsoista yleisesti

Kun ajatellaan kurpitsaa yleisesti, tulee mieleen väkisinkin Halloween-juhlaan tarkoitetut, koristeellisesti kaiverretut kurpitsat. Kurpitsa on mielessämme usein hyvin isokokoinen, painava ja oranssi kasvikunnan jäsen. Kurpitsa nähdään ensisijaisesti syksyyn sopivana ruokana ja makuna sekä tietenkin pyhäinpäivän eli halloweenin tunnetuimpana symbolina. Mitä sitten ovat koristekurpitsat?

Koristeeksi tarkoitetut kurpitsat eroavat perinteisestä kurpitsasta ensisijaisesti koossa. Siinä missä perinteinen, oranssi kurpitsa on valtava ja siitä jopa halutaan mahdollisimman suuri (maailman suurin kurpitsa on painanut melkein 700 kiloa), ovat koristekurpitsat tarkoituksellisesti pieniä. Koristekurpitsojen on tarkoitettu mahtuvan kauniisti esille esimerkiksi työpöydän kulhoon, joten 700 kilon sijaan koristekurpitsan soisi painavan pikemminkin 700 grammaa. Halkaisijaltaan koristekurpitsat ovat yleisesti noin kymmenen senttiä pitkiä.

Koristekurpitsoja on käytetty sisustuselementteinä kymmeniä vuosia Suomessakin. Kurpitsan viljely sekä käyttö kodin arjessa on kasvanut Suomessa vuosi vuodelta, osittain johtuen Halloweenin suosiosta. Kurpitsat kypsyvät syksyksi elo-syyskuun välisenä aikana. Ostaessasi koristekurpitsan saat sen valmiiksi käsiteltynä ja voit laittaa sen suoraan mukaan sisustukseesi, mutta itse kasvattaessa kurpitsa pitää pestä ja kuivattaa sopivaksi. Kuivatusprosessi on hieman vaativa ja vie noin kuukauden.

Erilaiset koristekurpitsat

Koristekurpitsat ovat näyttäviä, mutta samalla tyylikkään hillittyjä elementtejä kodin sisustuksessa, mikä on varmasti osittain hyvin selittävän tekijä niiden suosiolle koriste-esineenä. Lisäksi yksi houkutteleva ominaisuus koristekurpitsoissa on se, että ei ole kahta samanlaista koristekurpitsaa – jokainen kurpitsa on erilainen niin värin, koon kuin pinnan tunnun puolesta.

Koristekurpitsalajikkeita on monia, minkä vuoksi koristekurpitsoja löytyy niin erilaisia. Lajit myös helposti risteävät keskenään, minkä lisäksi kasvuympäristö vaikuttaa kurpitsan väriin, jolloin variaatioita tulee helposti useita kymmeniä kasvukaudelle.

Koristekurpitsoista hauskoja tekee se, että ne voivat olla myös hyvin eri mallisia keskenään. Toisessa kurpitsassa on hauskoja nystyröitä kuoressa, kun taas toinen on täydellisen sileä. Väri voi olla tasainen tai sitten kurpitsassa on upeita kuvioita: raitoja, räiskeitä tai tasaisia värikuvioita.

Koristekurpitsaa ei kannata maistaa, sillä maku on kitkerä ja hedelmälihaa on koristekurpitsoissa vain vähän. Koristekurpitsa on nimensä mukaan parhaimmillaan koristeena ja osana sisustusta.

Mistä koristeiksi tarkoitettuja kurpitsoja saa?

Kauniita koristekurpitsoja kannattaa sijoitella siis ympäri kotia ja kesällä uloskin, mutta mistä näitä kauniita kodin luonnollisia sisustuselementtejä oikein saa?

Ehdottomasti helpoin tapa löytää itselleen sopiva koristekurpitsa on ostamalla valmiiksi kasvatettu sellainen. Näin yksi vaihtoehto on myös ostaa muovisia tai muusta keinotekoisesta materiaalista valmistettuja koristekurpitsoja, mutta kaikista kaunein ja järkevin vaihtoehto on hankkia täysin aito, luonnon oma koristekurpitsa. Monet kukkakaupat myyvät koristekurpitsoja, joten suuntaa lähimpään kukkakauppaasi ja valitse itsellesi sopivan kokoiset- ja väriset kurpitsat.

Koristekurpitsoja, kuten monia muita kasveja, kasviksia ja hedelmiä, voi kasvattaa myös itse. Hedelmänä kurpitsa vaatii kuitenkin huolenpitoa ja tarkkaa kasvatusta. Kurpitsoja kasvatetaan yleisesti avomaalla, mutta myös sisäviljely tai kurpitsojen viljely parvekkeella voi onnistua huolellisella kasvatustyöllä. On kuitenkin hyvä muistaa, että itse kurpitsan kasvatuksesta on vaivaa eikä lopputulosta voida taata. Kurpitsojen väri ja muoto saattavat vaihdella myös, joten jos etsinnässä on tietynlainen koristekurpitsa, kannattaa suunnata suoraan sellaisia myyvään liikkeeseen. Toisaalta kurpitsan kasvattaminen itse voi olla hauska ja opettavainen kokemus.

Kurpitsojen ja erityisesti koristeiksi tarkoitettujen kurpitsojen siemeniä saa esimerkiksi puutarhaliikkeistä tai rautakaupoista, toisinaan niitä on saatavilla myös isoimmissa ruokakaupoissa. Siemenpussissa on ohjeet siihen, miten kurpitsa tulee kasvattaa. Mikäli kaipaat yksityiskohtaisempaa ohjeistusta, ota yhteys myymälään, josta siemenet ostit tai muuhun alan asiantuntijaan. Helpointa on kuitenkin ostaa koristeeksi tarkoitettu kurpitsa valmiiksi kasvatettuna ja nauttia kauniista sisustuselementistä!

Sisustusvinkit koristekurpitsoille

Koristekurpitsat ovat veikeän näköisiä sisustuksessa. On kuitenkin hyvä muistaa muutama asia, kun suunnittelet kurpitsoja osaksi sisustusta.

  • Sisustuskurpitsa ei kestä ulkona hyvin kesälläkään, joten pidä se sisätilojen koristeena
  • Sisustuskurpitsa ei kestä pakkasta tai kylmyyttä, joten vältä hyvin vetoisia tiloja
  • Sisustuskurpitsoja ei ole vain oransseja, vaan niitä löytyy keltaisen, valkoisen, vihreä, oranssin, punaisen ja melkein mustan eri sävyissä
  • Sisustuskurpitsan elinikä on parhaimmillaan jopa pari vuotta, mutta yleisimmin muutamasta kuukaudesta vuoteen

Hauskoja hetkiä kurpitsojen kanssa!