Käytä kurpitsa kokonaan

Kurpitsat ovat monen suosikkikasveja niin sisustuksessa kuin ruuanvalmistuksessakin. Voitkin käyttää sisustukseen hankkimasi kurpitsat monesti kokonaan. Lue lisää erilaisista kurpitsan käyttötarkoituksista ja siitä, mihin kaikkeen kurpitsaa voi käyttää. Se on uskomattoman monipuolinen ja herkullinen kasvi, jota käytetään kuitenkin suhteellisen vähän Suomessa.

Hanki tai kasvata

Sisustukseen sekä muuhun käyttöön tarkoitetut kurpitsat voi hankkia valmiina, jolloin omaksi huoleksi jää vain parhaiden yksilöiden valitseminen. Voit hankkia kurpitsasi marketista tai lähikaupasta. Kesäkurpitsoja on yleensä tarjolla ympäri vuoden, ja niitä käytetään yleisesti Suomessakin ruuanvalmistukseen niin kesällä kuin talvellakin. Suuria oranssinvärisiä kurpitsoja sekä pienempiä ja erikoisen näköisiä koristekurpitsoja taas on yleensä tarjolla niiden satoaikaan, joka osuu yleensä sopivasto juuri Halloweenin vieton yhteyteen. Voit myös hankkia kurpitsasi torimyyjiltä tai jopa suoraan tilalta, jolloin voit päästä kyselemään lisää käyttöideoita kurpitsoillesi. Mikäli kasvatat kurpitsat itse, muista aloittaa esikasvatuksella tarpeeksi aikaisin keväällä, jotta sato ehtii kehittyä ennen syksyn kylmien säiden ja yöpakkasten tuloa.

Käytä kokonaan

Käytä kurpitsoja sisustuselementteinä erilaisissa asetelmissa pitkin syksyä. Upea sisustus kasveilla onnistuu yhdistämällä erilaisia kukkia ja kasveja sekä kauniita kurpitsoja. Voit luoda myös näyttävän kasviskorin koristamaan keittiötäsi. Tämän hyvä puoli on siinä, että samalla kun tuotteet tekevät tilasta kauniin ja houkuttelevan näköisen, ne voi myös käyttää hyväksi ruuanvalmistuksessa. Myös kaiverrettavien kurpitsojen sisustat kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi.

Koristekurpitsat ovat nimensä mukaan yleensä tarkoitettu vain koristeiksi. Niiden kuori on erityisen kova ja sisällä olevaa hedelmälihaa on kovin vähän ja lisäksi sen maku on yleensä erityisen kitkerä. Talvi- ja jättikurpitsat, kesäkurpitsat, myski- hokkaido- ja spagettikurpitsat taas ovat erityisen monipuolisia, sillä ne ovat kauniita ja sopivat sisustamiseen, mutta myös maistuvat hyvältä.

Eri lajikkeista voit valmistaa kurpitsakeittoja, jotka ovat jo itsessään melko ruokaisia, mutta voit tarjota keiton ohella myös erilaisia lisukkeita kuten pekonia, paahdettuja leipäkuutioita tai siemeniä. Kurpitsapiirakka taas on Amerikasta meille rantautunut Halloween-herkku, joka maistuu kaikille kermavaahtonokareen kera. Jos kasvatat kurpitsoja itse, voit käyttää ne nuorina ja uppopaistaa myös niiden kukkia. Voit myös antaa niiden kasvaa suuriksi ja kaapia siemenet, paahtaa ne ja käyttää leivonnassa tai keiton lisukkeena.