Kasvien rooli kodin sisustuksessa

Koti on ihmiselle tärkeä paikka, ja se pitää olla sisustukseltaan sellainen, että kodin asukas tuntee olonsa mukavaksi ja turvalliseksi. Jokaisessa kodissa on omistajalleen rakkaita esineitä ja asioita. Melkein jokainen kuitenkin miettii sisustustaan tarkemmin sen jälkeen, kun omat tavarat on laitettu paikoilleen – ja esiin alkaa pulpahdella erilaisia kysymyksiä sisustukseen liittyen. Millaisia koristetyynyjä minun kannattaa hankkia sohvalleni, jotta ne sopivat sekä vuodenaikaan, että sohvaan? Onko minulla tarpeeksi lamppuja tuomaan kotiin oikeanlaista valoa? Kuinka monta koristeposliiniesinettä on liikaa?

Se, mitä moni ei kuitenkaan pysähdy ajatuksella miettimään, on oman kodin sisustus kasvien kannalta. Useimmilla on lahjaksi tai perintönä saatuja kukkia ja kasveja, joilla ei ole juurikaan tunnearvoa tai ne koetaan jopa hankaliksi. Millainen rooli kasveilla ja kukilla oikeastaan on suomalaisessa sisustuksessa? Lue tästä artikkelista.

Kasvit elävöittävät kotia

Oletko huomannut, miten erilaiset tilat heräävät ihan eri tavalla henkiin, kun niissä on jotain elävää? Kasveilla saat saman efektin kotiin. Etenkin runsas määrä erilaisia kestäviä viherkasveja yhdistettynä vähemmän aikaa kestäviin, vaihteleviin kukkakimppuihin ja leikkokukkiin tuovat kaunista tunnelmaa kotiin.

Monet sanovat, että kasvi tekee kodista viihtyisän. Erilaisten kasvien läsnäolo voi olla jopa rauhoittavaa kodin omistajalle. Kasvien kasvua on mukava seurata ja niiden hoitaminen on mukavaa puuhaa arjen keskellä.

Miten valitsen oikean kasvin kotiini?

Usko tai älä, myös huonekasveissa on vaihtelevuutta eri trendien mukaan, kun toiset kasvit ovat muodikkaampia kuin toiset. Tällä hetkellä trendikkäitä kasveja ovat erityisesti tunnettujen kasvien pienet miniversiot kauniissa ruukuissa. Kasvien käyttöä sisustuksessa harjoittelevan kannattaa kuitenkin alkuun luottaa vanhoihin, hyviksi todettuihin huonekasveihin.

Klassikkokasveja sisustuksessa on monia, ja varmasti jokainen on törmännyt niihin jossain elämänsä vaiheessa. Silti monia tunnettujakaan kasveja ei tunnisteta eikä niitä osata nimetä, vaikka monissa kodeissa löytyy samat kasvit. Tunnetuimpia viherkasveja ovat esimerkiksi:

  • jukkapalmu
  • rahapuu
  • anopinkieli
  • erilaiset vehkat
  • erilaiset kaktukset
  • peikonlehti
  • rönsylilja
  • koristekurpitsa
  • aloe vera
  • palmuvehka

Kasvi kannattaa valita kotiin sen perusteella, millaiset oltavat kasvilla kodissa on ja paljonko sen hoitamiseen on valmis käyttämään aikaansa.

Kurpitsat ovat veikeitä kasveja, ja monelle tulee sanasta “kurpitsa” mieleen suuri, oranssi hedelmä. Se ei ole mielikuva, jonka helposti yhdistäisi kodin sisustukseen – ainakaan kodin sisäpuolella. Kuitenkin, siinä missä tavalliset kurpitsat kasvatetaan mahdollisimman suuriksi, on kurpitsoista jalostettu pahanmakuinen versio, joka on kuitenkin vertaansa sisustuksessa: koristekurpitsat. Kaikkien kasvien ei tarvitse olla perinteisiä ruukussa olevia ikuisia kasveja, vaan sisustuksessa voi hyödyntää myös esimerkiksi koristekurpitsoja.

Koristekurpitsat ovat nimensä mukaisesti vain koristeeksi tarkoitettuja, pieniä kurpitsoja. Ne vaihtelevat runsaasti niin koon, värin, pinnan tekstuurin kuin muotonsa puolesta toisistaan. Ne ovat hauskoja sisustuksen elementtejä erityisesti syksyisin, jolloin ne voi yhdistää sujuvasti esimerkiksi Halloweenin teemoihin. Koristekurpitsojen viereen voi Halloweenin aikaan yhdistää myös lyhytkestoisempia kurpitsoista tehtyjä lyhtyjä, joiden kyljessä irvistelevät kauhistuttavat silmät ja suu.

Koristekurpitsoja löytyy monissa eri väreissä, joten kurpitsan perinteistä väriä oranssia ei kannata säikähtää. Koristekurpitsat kestävät käytössä muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen, ja niitä saa helposti ostettua esimerkiksi lähimmästä kukkakaupasta.

Ei vain kodin koriste

Siinä missä huonekasvit ovat kaunista katseltavaa, ovat ne myös hyödyllisiä esimerkiksi terveyden kannalta. Monet kasvit puhdistavat ilmaa kodissa ja tuovat raikasta tuoksua kotiin. Joitain kasveja voi jopa hyödyntää kosmeettisesti: esimerkiksi aloe vera on kasvi, jonka lehden sisällä oleva aines auttaa kuivaa ihoa, toimii hiusmaskina ja elävöittää vanhentunutta ihoa.

Kannattaa myös muistaa, että monista kasveista on myös syötäväksi. Esimerkiksi basilika on monelle tuttu yrtti, joka toimii niin hyötykasvina ruoanlaitossa, kuin kauniina keittiön koristajana. Monia hedelmiä ja vihanneksia voi kasvattaa vaikka pienessä kerrostaloyksiössä, kunhan niitä jaksaa hoitaa ohjeen mukaisesti – näin voi nauttia itse viljelemäänsä ruokaa, jonka alkuperästä ei ole epäilystäkään.

Mikäli sinulla on kysyttävää huonekasvien ostamisesta tai niiden hoidosta, tee visiitti paikalliseen kukkakauppaasi.