Kasvata kurpitsoistasi vahvoja

Kurpitsojen kasvatus on todella antoisaa, sillä ne itävät erittäin helposti. Jotta saisit kurpitsoistasi kuitenkin mahdollisimman paljon iloa ja hyötyä irti, kannattaa noudattaa muutamia vinkkejä. Vaikka keväällä sormet syyhyävät jo kylvämään siemeniä esikasvatuspurkkeihin, kurpitsojen kohdalla kannattaa malttaa mieli siihen asti, kunnes päivät ovat tarpeeksi valoisia. Vaikka kurpitsat lähtevätkin kasvamaan helposti, ne tarvitsevat alkuvaiheessa tarpeeksi aurinkoa, jotta niistä tulee vahvoja. Ilman riittävää valoa kurpitsat kasvattavat pitkää ja honteloa vartta ja saattavat alkaa kukkia jo ennen kuin pääsevät kasvimaalle.

Kurpitsa tarvitsee vettä

Lajikkeesta riippuen kurpitsat sisältävät jopa 90 prosenttia painostaan vettä. Ne tarvitsevatkin auringon ja ravinteiden lisäksi paljon kastelua kasvuvauhtiin päästyään. Kun istutat taimet ulos alkukesästä, muista aloittaa samalla säännölliset kastelut, ja mahdollisesti lisäravinteiden antaminen kasteluveden joukossa. Kanankakka ja muut luomutuotteet ovat hyviä vaihtoehtoja syötävien kasvien hoitoon.

Vaikka kurpitsa tarvitseekin vettä kasvaakseen isoksi ja mehukkaaksi, se ei silti pidä vesilätäkössä istumisesta. Varsinkin jos kasvimaasi on maaperältään kovin savinen, kannattaa pitää huolta siitä että pintamaa myös kuivahtaa välillä. Etenkin suurten yksilöiden kohdalla maa saattaa painua kuopaksi kurpitsan alla, jolloin se voi alkaa mädäntyä. Tämän voit estää tekemällä kurpitsoillesi ilmavan alustan vaikka oljista.

Kurpitsa on kestävä

Etenkin jättikurpitsa on lajikkeena erittäin kestävä. Jos jätät sen syksyllä kasvimaallesi, voit saada seuraavana keväänä suuren määrän uusia taimia aivan ilman vaivaa. Siemenet säilyvät turvassa mätänevän kurpitsan sisällä ja saattavat selvitä kevääseen, vaikka kurpitsa peittyisi talven aikana lumella. Ne säilyvät pakkaselta suojassa ja keväällä kurpitsan maaduttua siemenet jatkavat kasvuaan maassa. Jos saat paljon taimia, muista harventaa ne ja vaikka jakaa niitä toisille. Jättikurpitsa tarvitsee paljon tilaa ja taimet eivät saa olla liian lähekkäin tai ne vievät elintilaa ja voimaa toisiltaan.

Toinen tapa on tietysti kerätä siemenet syksyllä viimeistään Halloweenin aikaan samalla kun kaiverrat niistä itsellesi koristelyhtyjä. Puhdista siemenet liisterimäisestä kurpitsasta vaikka lävikössä huuhtelemalla ja laita pyyhkeen päälle kuivumaan. Säilytä siemenet kuivassa paperipussissa tai pahvirasiassa ja esikasvata ne taas seuraavana keväänä.